Kelan kuntoutus­psykoterapia

Kuntoutuspsykoterapiaa opiskelu- tai työkyvyn tukemiseksi

Psykoterapian tavoitteena voi olla muun muassa lisätä itseymmärrystä, vahvistaa mielen hyvinvointia ja joustavuutta, auttaa käsittelemään ja ymmärtämään vaikeita tunteita, sekä muuttaa itselle haitallisia ajatus- ja toimintamalleja. Psykoterapia suunnitellaan asiakkaan tarpeiden mukaiseksi ja yhteistyössä.

Psykoterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, jolla on psykoterapeutin lisäkoulutus. Psykoterapeutin koulutus edellyttää soveltuvaa terveydenhuollon pohjakoulutusta ja aikaisempaa riittävää kliinistä työkokemusta. Se on suojattu ammattinimike, jonka käyttöoikeuden myöntää Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Miten voin päästä kuntoutuspsykoterapiaan?

Kela tukee 16–67-vuotiaiden psykoterapiaa lakisääteisenä kuntoutuksena. Voit saada Kelan korvaamaa psykoterapiaa, jos

  • työ- tai opiskelukykysi on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi
  • olet saanut mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen vähintään 3 kk asianmukaista hoitoa
  • psykiatrin lausunnon perusteella voidaan arvioida, että kuntoutuspsykoterapia on tarpeen työ- tai opiskelukykysi tukemiseksi tai parantamiseksi.

Kuntoutuspsykoterapia voi olla yksilö-, ryhmä-, perhe- tai paripsykoterapiaa tai kuvataideterapiaa. Voit lukea lisää kuntoutuspsykoterapiasta Kelan sivuilta.

Saadaksesi Kelan kuntoutustukea psykoterapiaan tarvitset psykiatrian erikoislääkärin B-lausunnon, jossa hän puoltaa psykoterapiaa. Lausunnon edellytyksenä on diagnoosi ja riittävä hoitosuhde. Tukea haetaan Kelasta ja sitä myönnetään tavallisesti vuodeksi kerrallaan.

Tutustumiskäynti

Ennen psykoterapian aloittamista kannattaa varata tutustumiskäynti psykoterapeutille. Tutustumiskäynnin tarkoituksena on selvittää psykoterapeutin ja asiakkaan yhteensopivuutta tulevaa työskentelyä ajatellen, kartoittaa asiakkaan tilannetta, toiveita ja tavoitteita psykoterapian suhteen sekä antaa tietoa psykoterapiasta kuntoutusmuotona ja juuri tämän psykoterapeutin työskentelytavoista ja osaamisesta. Asiakas voi halutessaan käydä tutustumassa useammalla psykoterapeutilla ennen päätöstä psykoterapian aloittamisesta, ja tämä on usein suotavaakin, mutta ei pakollista. Joskus sopiva psykoterapeutti löytyy myös ensimmäiseltä tutustumiskäynniltä. Kela ei korvaa tutustumiskäyntejä, vaan asiakas maksaa ne itse ja jokaisen tutustumiskäynnin erikseen. 

Premiuksen psykoterapeutit

Premiuksen psykoterapeutteihin voit tutustua täällä. Vapaita kuntoutuspaikkoja ja aikoja tutustumiskäynneille voit tiedustella osoitteesta kuntoutuspaikat@premiu.fi.

Lyhyet psykoterapiajaksot

Voit kysyä myös työpaikkasi työterveyshuollosta, kattaako työterveyssopimuksesi psykoterapiakäyntejä. Psykoterapiakäynnit voi maksaa myös itse. Lue lisää Premiuksen lyhyistä psykoterapiajaksoista tai yksittäisistä käynneistä.

Miten kuntoutuspsykoterapiaan?

Jos olet saanut päätöksen Kelan korvaamasta kuntoutuspsykoterapiasta, voit tiedustella vapaita kuntoutuspaikkoja osoitteesta kuntoutuspaikat@premius.fi.

Premius Kuntoutus on Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja.

Kysy lisää – kuntoutuspsykoterapia

Asiakaspalvelumme auttaa puhelimitse tai sähköpostitse:

010 292 8570
kuntoutuspaikat@premius.fi

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella.

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.

Psykoterapian hinta itsemaksavalle asiakkaalle

Psykoterapian vastaanottohinnat vaihtelevat terapeuttikohtaisesti. Kunkin terapeutin vastaanottohinnan löydät hänen omalta esittelysivultaan.

Tutustumiskäynti 80 €
Psykoterapiakäynti 45 min115-125 €
Koulutuspsykoterapiakäynti 45 min (psykoterapeuttiopiskelijan tarjoama palvelu)70 €

Tämä palvelu on saatavilla seuraavissa toimipisteissämme