Tukea perheen ja parisuhteen vuorovaikutukseen

Perheterapiassa tutkitaan ja hoidetaan perhettä ja pyritään tunnistamaan toimimattomia vuorovaikutusmalleja, jotka vaikuttavat perheenjäsenten hyvinvointiin. Yhdessä psykoterapeutin kanssa etsitään ja vahvistetaan myönteisempiä ja toimivampia tapoja olla suhteessa perheenjäseniin. Pariterapiassa asiakkaana on kaksi ihmistä, jotka ovat parisuhteessa. Pariterapiassa tutkitaan ja hoidetaan parisuhdetta ja sen vaikeuksia.

Pari- ja perhepsykoterapeutti  on Valviran suojaama nimike. Pariterapiaa ja perheterapiaa voidaan toteuttaa Kelan kuntoutuspsykoterapiana, jolloin käynteihin voi saada Kelan korvauksen.

Perheterapia

Perheterapiaan hakeutumisen syitä voivat olla esimerkiksi pitkittyneet riitatilanteet, väärinymmärrykset, huoli yhdestä perheenjäsenestä, muutosvaiheet tai kriisitilanteet.

Perheterapiassa voi olla mukana koko perhe tai osa perhettä. Tavoitteena on, että perhe löytää keinoja ratkaista haastavia tilanteita, ymmärrys toisia kohtaan vahvistuu ja voimavarat lisääntyvät.

Terapeutin tehtävä on luoda tilaisuus turvalliseen ja toista kunnioittavaan vuoropuheluun, jossa jokainen saa tulla kuulluksi. Parhaimmillaan perheterapiassa syntyy uudenlainen, aiempaa rakentavampi tapa toimia arjessa. Perheen hyvinvointi heijastuu aina sekä nykyhetkeen, että pitkälle tulevaisuuteen. ​

Perheterapia sopii perheille, jotka haluavat ja tarvitsevat apua perheen sisäisen vuorovaikutuksen parantamiseksi. Perhe voi olla esimerkiksi pikkulapsivaiheessa, murrosikäisen tai tyhjenevän kodin vaiheessa. Lapset voivat olla jo aikuisia. Tavallisesti perheessä on selkeä muutoksen tarve, kun tullaan perheterapiaan. Toisinaan perheterapia voi toteutua myös yksilöpsykoterapian rinnalla.​

Pariterapia

Pariterapiaan voi hakeutua esimerkiksi riitatilanteiden, puhumattomuuden, tunteiden osoittamisen haasteiden, luottamukseen liittyvien ristiriitojen tai toisen osapuolen sairauden vuoksi.

Pariterapiassa opetellaan puhumista ja kuuntelemista, toisen kohtaamista. Terapeutin tehtävänä on auttaa paria ymmärtämään toisiaan ja luoda mahdollisuus turvallisuuteen, toista kunnioittavaan vuorovaikutukseen. Parhaimmillaan pariterapiassa kumpikin osallistuja oppii tunnistamaan sekä omia että kumppanin toimintamalleja ja muuttamaan niitä siten, että parisuhteessa on aiempaa parempi olla. 

Mihin asioihin tai oireisiin voin saada apua?

Perheterapiassa on saatu hyviä hoitotuloksia esimerkiksi masennuksen, skitsofrenian, käytöshäiriöiden, päihdeongelmien ja syömishäiriöiden hoidossa. Myös vakavia vuorovaikutuksen ongelmia voidaan käsitellä perheterapiassa. Tällaisia ovat esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaan tai muihin traumaattisiin kokemuksiin liittyvät asiat. ​

Perhepsykoterapian tarvetta arvioi yleensä psykiatri, joka kirjoittaa lääkärilausunnon psykoterapiaa varten. Lääkäri voi yhdessä asiakkaan kanssa todeta, että asiakkaan tilannetta tai oireilua auttaisi parhaiten perheen mukaan ottaminen hoitoprosessiin. Lääkärilausunnon jälkeen perhepsykoterapiaan voi saada Kelan korvauksen. Kuntoutuspsykoterapia kestää tällöin vähintään vuoden, enintään kolme vuotta. Tapaamistiheys voi olla viikoittain tai joka toinen viikko. ​

Perheterapia voi toteutua lyhyenä hoitojaksona (5-10 kertaa), jos perheen jäsenten keskinäinen vuorovaikutus on vaikeutunut. Se voi liittyä esimerkiksi tiettyyn elämänvaiheeseen tai muutoksiin. Tällöin saattaa muutama käynti jo auttaa perhettä pääsemään eteenpäin. Perheterapiaan voi hakeutua ilman lääkärin lähetettä itse maksaen.​

Perheterapiatapaamiset kestävät yleensä 60-90 min kerrallaan. ​

Miten pari- tai perheterapiaan?

  • Pari- tai perheterapiaan voi tulla itse maksaen lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä, jolloin voit varata ajan puhelimitse 010 292 8570 tai suoraan verkkoajanvarauksesta.
  • Mikäli sinulla on jonkin tahon myöntämä maksusitoumus tai päätös Kelan kuntoutuspsykoterapiasta, voit tiedustella kuntoutuspaikkoja puhelimitse 010 292 8570 tai sähköpostitse kuntoutuspaikat@premius.fi.

Premius Kuntoutus on Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja.

Kysy lisää – pari- ja perheterapia

Asiakaspalvelumme auttaa puhelimitse tai sähköpostitse:

010 292 8570
kuntoutuspaikat@premius.fi

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella.

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.

Pari- ja perheterapian hinta itsemaksavalle asiakkaalle

Psykoterapian vastaanottohinnat vaihtelevat terapeuttikohtaisesti. Kunkin terapeutin vastaanottohinnan löydät hänen omalta esittelysivultaan.

Tutustumiskäynti 80 €
Psykoterapiakäynti 45 min115-125 €
Koulutuspsykoterapiakäynti 45 min (psykoterapeuttiopiskelijan tarjoama palvelu)70 €

Tämä palvelu on saatavilla seuraavissa toimipisteissämme