Polven kuntoutus eturistisideleikkauksen jälkeen

Eturistisideleikkauksen jälkeen polvi vaatii kuntoutusta. Premiuksessa kuntouksessa voidaan hyödyntää Lokomat-kävelyrobottia, jonka avulla kuntoutuksen ensimmäisten kuukausien tavoitteet voidaan saavuttaa nopeammin. 

Katso myös:

Polven eturistisiteen (ACL) repeämä on yksi yleisimmistä urheiluvammoista. THL:n tilastoiden mukaan vuosittain noin 3000 eturistisidevammaa vaatii leikkaushoitoa. Eturistisiderepeämään saattaa liittyä myös liitännäisvammoja, kuten esimerkiksi nivelkierukoiden (Meniscit) tai sivusiteiden (LCL, MCL) repeämiä. Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen vie noin 6-9 kuukautta. Urheilijan palaaminen oman lajinsa pariin riippuu lajin luonteesta, mutta yleensä tämä voi tapahtua aikaisintaan 6 kuukauden kohdalla. 

Eturistisiderepeämän leikkauksen jälkeinen kuntoutus suunnitellaan yhteistyössä asiaan perehtyneen ortopedian erikoislääkärin kanssa. Kuntoutuksen tavoitteena on palauttaa leikatun alaraajan ja polven toimintakyky liikkuvuuden, hallinnan ja voimantuotto-ominaisuuksien osalta vähintäänkin vammautumista edeltävälle tasolle.  

Leikkauksen jälkeen polvinivelen toimintaa häiritsevät akuutisti kipu, turvotus sekä luonnollisesti kontrollin ja voimantuoton ongelmat. Polvinivelelle voi yleensä heti leikkauksen jälkeen varata koko kehon painon ja niveltä voi käyttää sen täyden liikeradan mukaisesti.  

Polven kuntoutus voidaan karkeasti jakaa tiettyihin vaiheisiin ja osatavoitteisiin. Kuntoutuksen eteneminen on kuitenkin aina yksilöllistä ja riippuvainen lähtötilanteesta. Kuntoutuksessa yksilö huomioidaan kokonaisvaltaisesti ja harjoitteluohjeistus tehdään koko keho huomioiden. Polven kuntoutukseen tarvittava aika voidaan käyttää hyväksi kehittämällä muita kehon liikkuvuus-, kontrolli- ja voimaominaisuuksia. 

Kuntoutuksen ja harjoittelun tavoitteet leikkauksen jälkeen

0–2 kk leikkauksen jälkeen

  • liikelaajuuksien palauttaminen
  • kävelyn normalisointi

2-4 kk leikkauksen jälkeen

  • voimatason ja lihasmassan palauttaminen alkaa
  • kestävyysharjoittelu alkaa (sarjapituudet)

4-6 kk leikkauksen jälkeen

  • voimatason ja lihasmassan kehittäminen
  • juoksu- ja hyppyharjoittelun nousujohteinen aloitus 

6-9 kk leikkauksen jälkeen

  • voimatasojen kehittäminen ja puolierojen tasaaminen
  • juoksu- ja hyppyharjoittelu
  • lajiharjoitteiden mukaan ottaminen 

9 kk > leikkauksen jälkeen

  • paluu täysipainoiseen harjoitteluun ja kilpailu-urheiluun 

Polven kuntoutus Lokomat-kävelyrobotin avulla 

Eturistisiderepeämän leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen ensimmäisen vaiheen (0-2 kk) tavoitteena on polvinivelen liikelaajuuksien palauttaminen ja kävelyn normalisoituminen.  

Näiden osatavoitteiden nopeampaan saavuttamiseen Premius Kuntoutuksessa voidaan käyttää robottiavusteista Lokomat-kävelykuntoutusta. Robottiavusteisessa kävelykuntoutuksessa voidaan säätää polvi- ja lonkkanivelten liikkuvuus halutulle vaihteluvälille ojennus- ja koukistussuuntiin. Lisäksi alaraaja voidaan totuttaa kävelyrytmiin käyttämällä alussa painokevennystä, jolloin rennompi kävely saavutetaan nopeammin. Lokomat takaa alaraajalle oikean linjauksen ortoosien avulla ja kaikki kävelyn vaiheet on mahdollista toteuttaa laadukkaasti. 

Lokomat-kävelykuntoutus on kivutonta ja lisää rohkeutta käyttää jalkaa nopeammin arjessa ja treenatessa. Lokomat-kävelykuntoutuksen avulla on mahdollista parantaa polven liikkuvuusominaisuuksia ja normalisoida kävelyä ontumattomaksi nopeammin kuin perinteisiä kuntoutustapoja käytettäessä. Parhaimmillaan kuntoutuksen kokonaisaika saadaan lyhenemään, kun ensimmäiset osatavoitteet saavutetaan nopeammin. 

Kysy lisää

Heidi Haromo, fysioterapeutti ja Lokomat-kävelykuntoutuksen tiiminvetäjä
p. 050 320 4333
heidi.haromo@premius.fi

Voit ottaa yhteyttä aina myös asiakaspalveluumme:
010 2928 570 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min)
toimisto@premius.fi

  

Kiinnostuitko?

Haluaisitko tietää lisää polven kuntouttamisesta Lokomat-kävelyrobotilla? Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.

Tämä palvelu on saatavilla seuraavissa toimipisteissämme