Raskausajan hieronta auttaa sinua ja kehoasi jaksamaan

17.05.2023
Raskaana olevan henkilön hieronta

Raskausajan hieronta on lempeää ja rentouttavaa hoitoa raskauden mukanaan tuomiin kipuihin ja kireyksiin. Se tukee työssäjaksamista ja tuo hyvää oloa muun arjen ja elämän pyörteisiin.

Raskausaika mullistaa elämää monella tapaa. Keho muuttuu raskauden edetessä paljon ja esimerkiksi kehon painopisteen muutos aiheuttaa helposti erilaisia kipuja. Tällä voi olla vaikutusta esimerkiksi unen laatuun ja määrään, mikä puolestaan vaikuttaa yleiseen arjessa jaksamiseen.

Raskausajan hieronnassa

Turvallisesti

Hieronta on täysin turvallista raskauden kaikissa vaiheissa. Hieronta on kuin pieni irtiotto – se tekee mielelle ihmeitä ja lisäksi rentoutumisesta ja hyvän olon hormonien erittymisestä ei ole ainakaan haittaa missään raskauden vaiheessa.

Usein kuulee edelleen uskomuksia hieronnan haitallisuudesta raskauden aikana. Hieronta on kuitenkin lempeä hoitomuoto ja lisää odottavan hyvää oloa. Asianmukaisesti toteutettuna se on turvallista, mutta mikäli jokin asia siinä mietityttää, niin ota se rohkeasti puheeksi ennen hoitoa – silloin hieroja osaa kertoa yksityiskohtaisemmin raskaushieronnasta ja voitte rauhassa keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä, jotta voit aidosti rentoutua hoidon aikana.  

Miten raskausajan hieronta eroaa muusta hieronnasta?

Raskausajan hieronnassa huomioidaan muuttuneen kehon tarpeet. Käsittelyasennoista odottava äiti voi halutessaan ja tuntemustensa mukaan valita selkä-, kylki- tai vatsamakuun, jossa käytössä on tarkoitukseen kehitetty raskausajan hierontatyyny. Siinä kasvanut vatsa tuetaan miellyttävästi suuren tyynyn avulla, jolloin niska pääsee rentoutumaan ja selkä suoristumaan. Selinmakuulla asentoa voidaan tarpeen mukaan tukea enemmän koholle, koska raskauden ollessa pidemmällä selinmakuu aiheuttaa usein pahoinvointia ja refluksioireita vatsan painaessa selän suuria verisuonia ja palleaa.

Raskaushieronta antaa tulevalle äidille mielihyvän kokemuksen ja mahdollisuuden rauhoittua, sekä valmistautua tulevaan. Raskausajan hieronnan tavoitteena on aina kivuttomampi, kevyempi ja rentoutuneempi odotusaika. Hieronnalla voidaan purkaa kehon jännityksiä myös synnytyksen jälkeen ja nopeuttaa palautumista.

Tasapainoinen ja kivuton raskausaika kuuluu kaikille. Mikäli tunnet tarvitsevasi apua kehoa vaivaavien jännitys- ja kiputilojen ratkaisemisessa, olemme valmiita auttamaan.

Lue lisää raskausajan hieronnasta.


Fysioterapeutti Sari Kihl

Tekstin kirjoittaja on fysioterapeutti Sari Kihl, joka erikoistunut mm. lantionpohjan fysioterapiaan ja kipufysioterapiaan.

Sarin sekä muiden äitiyspalveluiden ammattilaistemme vapaat ajat löydät verkkoajanvarauksesta. Ajan voi varata tietenkin myös soittamalla numeroon 010 292 8570.

Tervetuloa vastaanotolle!