
Kun vauva tulee fysioterapiaan, tavoitteena on saada arjen haastavat tilanteet sujuvimmiksi. Vauvaterapiassa huomioidaan koko perhe ja tuetaan vauvan kehitystä.
Vauvaperheen arjessa on paljon iloa ja ihmetystä, mutta toisinaan siihen voi kuulua myös huolta vauvan kehityksestä. Vanhempaa voi askarruttaa vaikkapa, miksei lapsi jo käänny tai hän voi olla huolestunut siitä, että vauvan pää hakeutuu helposti oikealle tai vasemmalle. Mieltä voi painaa myös se, pitäisikö vauvan hallita jo jokin uusi taito.
Apua arjen huoliin
Kun perhe tule vauvaterapiaan, ensimmäinen käynti alkaa aina tutustumisella ja fysioterapeutti kartoittaa lähtötilannetta. Hän haastattelee vanhempia sekä havainnoi vauvaa, tämän liikkeitä ja vuorovaikutusta. Terapian suuntaviivat ja tavoitteet hahmottuvat yhdessä vanhempien kanssa keskustellen. Arkisissa huolissa avun voi tuoda yksittäinenkin käyntikerta.
Lapsi on vauvaterapiassa aktiivinen toimija. Terapeutti voi esimerkiksi auttaa vauvaa käyttämään kehoaan symmetrisemmin tai houkutella vauvaa katsekontaktilla tai leluilla kääntymään, mikäli se on haasteellista. Jos vauva on ns. jäpäkkä, eikä juuri liiku, terapeutti voi auttaa häntä hellästi asentoon, josta pienen on helpompi oppia kääntymään itse.
Toisinaan vanhempien huolta voi lievittää tieto siitä, että kaikki on hyvin. Terapiassa voidaan tukea myös vanhemmuutta ja käydä läpi vaikkapa sitä, millaisin arkisin asioin vauvan ja lapsen välistä vuorovaikutusta on mahdollista vahvistaa.
Tukea kehityksen haasteisiin
Toisinaan lapsi voi saada lähetteen vauvaterapiaan erikoissairaanhoidosta. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos vauvan vuorovaikutuksessa on haasteita, hänellä epäillään tai on jo todettu neurologinen sairaus tai sensomotorisen kehityksen viive tai vauvalla on rakenteellinen poikkeama. Toisinaan vauvaterapiaan tulevalla pienellä voi olla esimerkiksi CP-vamma. Myös keskoset saavat usein lähetteen vauvaterapiaan. Tällaisissa tilanteissa vauvaterapia on tyypillisesti pitkäkestoista ja asiakassuhteet voivat kestää vuosia. Kun vauva täyttää vuoden, ryhdytään yleensä puhumaan lasten fysioterapiasta.
Premiuksessa asiantuntija tekevät moniammatillista yhteistyötä: pitkäkestoiseen terapiaan voi kuulua käynti esimerkiksi lapsen päiväkodissa tai moniammatillisia kokoontumisia lasta hoitavien muiden ammattilaisten kanssa. Tarvittaessa vauvaterapiakäynnit voidaan sopia myös niin, että fysioterapeutti vierailee vauvaperheen kotona.
Mitä aikaisemmin vauva saa apua, sitä paremmin hänen kehitystään on mahdollista tukea. Näin asiat eivät ehdi monimutkaistua ja haasteet pystytään havaitsemaan ja niihin on mahdollista tarttua varhain.
Lisää voimavaroja vauvaperheelle
Vauvaterapia pyrkii tuomaan konkreettista apua lapsen arkeen. Terapia on aina kokonaisvaltaista ja sen keskiössä on vuorovaikutus ja läsnäolo.
Perheen elämää voivat helpottaa esimeriksi arjen sujumiseen liittyvät vinkit. Vanhempi voi saada vauvaterapiasta apua vaikkapa siihen, miten vaatteiden vaihdot, pesutilanteet tai kontaktin saaminen lapseen onnistuvat helpommin tai miten lapsen aktiivisuutta voi tukea kotona. Terapian tarkoituksena ei ole kuitenkaan kuormittaa vauva-arkea tehtävillä tai suorituksilla, vaan päinvastoin antaa lisää voimavaroja.
Vauvaterapeutti osaa arvioida ja tarvittaessa ohjata perheen tarkoituksenmukaisimman asiantuntijan luokse: Jos esimerkiksi syömiseen liittyvät hetket ovat vauvalle erityisen haasteellisia, voi paikallaan olla puheterapeutin konsultaatio.
Huomio tähän hetkeen
Vauvaterapiassa huomioidaan myös ne asiat, mitkä ovat hyvin. Ammattilainen osaa kiinnittää huomiota muun muassa niihin taitoihin, joihin vauvalla on hyvät valmiudet tai joita hän jo osaa. Vanhemmille ammattilaisen havainnot tuovat usein mielenrauhaa.
Toisinaan vanhempia mietityttää tuleva. Vauvaterapiassa päähuomio on kuitenkin meneillään olevassa elämänvaiheessa ja sen haasteiden helpottamisessa. Sitä, millaisia taitoja vauva osaa muutaman vuoden päästä, on usein mahdotonta ennustaa.
Vauvaterapia vahvistaa vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Se tukee paitsi vauvan kehitystä, myös vanhemmuutta. Premiuksen vauvaterapiaan voi hakeutua monenlaisissa tilanteissa: toisinaan asiakkuudet kestävät koko lapsuuden ajan, toisinaan yksittäinen arkea kuormittava asia voi ratketa nopeasti. Kohtaamme jokaisen vauvaperheen yksilöllisesti ja ammattitaidolla.
Varaa aika
Premiuksen vauvafysioterapeutin vastaanotolle voit tulla lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Ajan voit varata verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 292 8570.
Lue lisää Vauvaterapia-sivulta.
Teksti: Tiina Laaninen
Asiantuntijana Premiuksen fysioterapeutti Heidi Haromo (NDT/Bobath vauvat).