Premiuksessa pääsee OMT-fysioterapeutin vastaanotolle

18.12.2024

OMT-fysioterapeutti voi auttaa, kun kipu pitkittyy tai kun tarvitaan nivelten, lihasten, hermojen ja tukirangan ongelmien erityisasiantuntijaa.

Premiuksen OMT-fysioterapeutit Marjo Hilska ja Aki Siimekselä osaavat auttaa silloin, kun kipu pitkittyy ja kroonistuu. Hilska on työskennellyt pitkään OMT-fysioterapeuttina, Siimekselä on työskennellyt fysioterapeuttina 12 vuotta ja saanut juuri valmiiksi 2,5 vuotta kestävät OMT-fysioterapeutin opinnot.

– OMT-fysioterapiaan kannattaa hakeutua esimerkiksi silloin, jos työ- tai toimintakykyä haittaava oire tai kipu on epäselvä, toistuva tai laaja-alainen, Hilska sanoo.

Taustalla voi hänen mukaansa olla pitkittynyt tuki- ja liikuntaelimistön oire tai neurologinen sairaus. Toisinaan kyse voi olla akuutin tai vuosia sitten tapahtuneen leikkauksen, tapaturman tai vamman jälkitilasta.

OMT-fysioterapeutti on erikoisosaaja

Siimekselän mukaan on tyypillistä, että hakeutuessaan OMT-terapeutin vastaanotolle asiakas on jo hakenut apua sitä löytämättä eri paikoista. Miksi OMT-terapeutti voi osata auttaa, vaikka kipu olisi pitkittynyt? 

Syitä tähän on monia. OMT-erikoistumiskoulutus on pitkä ja se edellyttää fysioterapeutin tai lääkärin tutkintoa. 

– OMT-terapeutin työkalupakki perustuu uusimpaan tietoon ja tieteelliseen näyttöön sekä käytännön kokemukseen. Tämä pitää sisällään tietoa ja tutkimusta esimerkiksi anatomiasta, biomekaniikasta, hermostosta, käyttäytymistieteistä ja oppimisesta, Hilska toteaa.

OMT tulee sanoista ortopedinen manuaalinen terapia, ja se keskittyy fyysisen toimintakyvyn arviointiin, hermo-, lihas- ja nivelrakenteiden tutkimiseen ja terapiaan sekä toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn unohtamatta sitä psyykkistä ja sosiaalista ympäristöä, jossa asiakas arjessaan toimii. Käytännössä OMT-fysioterapeutti on perehtynyt esimerkiksi erilaisiin kivun syntymekanismeihin, joiden tunnistaminen auttaa löytämään asiakkaan tilanteeseen kulloinkin sopivan ratkaisun.

– Tärkeimmät työvälineeni ovat korvat, aivot ja kädet, tässä järjestyksessä. Kaikki lähtee siis siitä, että kuuntelen, mitä asiakas kertoo ja peilaan kuulemaani osaamiseeni, Hilska sanoo. 

Huomio oireiden syyhyn

OMT-fysioterapiassa ei hoideta vain oireita, vaan pureudutaan aina myös kivun syyhyn. Tässä huomioidaan ihmisen elämäntilanne. Siimekselän mukaan yksi tyypillisimmistä syistä hakeutua OMT-fysioterapiaan on pitkittynyt alaselkäkipu. 

– Taustalla on usein fyysisten tekijöiden lisäsi psyykkisiä ja sosiaalisia tekijöitä. Näitä voivat olla esimerkiksi kuormittava työ- tai perhetilanne. Nämä kaikki huomioidaan hoidon suunnittelussa, Siimekselä kertoo.

Vastaanotto alkaa haastattelulla, jossa asiakas saa kertoo vaivastaan. Terapeutti tekee tarkentavia kysymyksiä ja keskustelun päätteeksi kliinisen tutkimisen. Erilaisilla liikkeillä voidaan selvittää esimerkiksi liikkuvuutta, liikkeen laatua tai sitä, missä liikkeen aikana on eniten tuntemuksia. Lisäksi kivun voimakkuutta ja luonnetta voidaan kartoittaa kyselemällä. Käyntiin kuuluu usein myös esimerkiksi nivelten tai pehmytkudosten manuaalista käsittelyä.

– Lähes aina OMT-fysioterapiaan liittyy kotona tehtäviä harjoitteita, jotka voivat vahvistaa esimerkiksi tiettyjä lihaksia tai lisätä nivelten liikkuvuutta, Siimekselä sanoo.

Muutokset eivät useinkaan tapahdu päivässä tai kahdessa, mutta esimerkiksi viikon aikana olo voi kohentua merkittävästi. OMT-fysioterapiajakson kesto ja käyntimäärät suunnitellaan aina asiakkaan tilanteen mukaan.

Onnistunut hoitotulos vaatii yhteistyötä

Oleellista OMT-fysioterapian onnistumisessa on asiakkaan sitoutuminen. Asiakas saa vastaanotolla ohjeet omatoimiseen kotiharjoitteluun, joka on avainasemassa kuntoutumisen kannalta.

– Varmaa parempaa oloa ei voi luvata kenellekään, mutta selvää on, että ilman asiakkaan sitoutumista hoitoon se on epätodennäköistä, Siimekselä toteaa.

Kotiharjoitteet eivät yleensä ole vaikeita. Ne onnistuvat ilman välineitä tai niissä voidaan hyödyntää esimerkiksi jumppakuminauhaa, kahvakuulaa tai käsipainoja, jos asiakkaalla on kotonaan sellaiset. 

– Paras palaute on, kun asiakas pääsee palaamaa esimerkiksi harrastuksensa pariin, kipu helpottaa tai kuntoutuminen etenee, Siimekselä sanoo.

Varaa aika

Premiuksen OMT-fysioterapeutin vastaanotolle voit tulla lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Ajan voit varata verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse numerosta 010 292 8570.

Premiuksen OMT-fysioterapeutit

Marjo Hilska

Kokenut ja pidetty OMT-fysioterapeutti. Marjolle tärkeää on kohdata jokainen asiakas yksilönä ja tunnistaa asiakkaan ainutkertaiset ongelmat ja tavoitteet. Lue lisää Marjosta.

Aki Siimekselä

OMT-fysioterapeutti, koulutettu hieroja ja Premiuksen tuki- ja liikuntaelinfysioterapian tiimivastaava. Akilla on oma vahva urheilutausta. Lue lisää Akista.

Teksti: Tiina Laaninen