
Mielenterveys, mielen hyvinvointi on osa jokaisen ihmisen terveyttä. Eletyn elämän myötä itsetuntemus parhaimmillaan vahvistuu: tulee varmuutta siitä, että vaikeita asioita tulee ja ne myös menevät ohi. Tämän seurauksena ihmisellä on mielen joustavuutta ja kykyä pärjätä muutoksissa. Mielen hyvinvointi voi vahvistua ja haavoittua, kuten fyysinenkin terveys.
Kun elettyä elämää kertyy, sitä varmemmin tulee muutoksia, joihin ihminen sopeutuu ja toisinaan joutuu sopeutumaan. Tavallisen ihmisen tavanomaisetkin tapahtumat tai muutokset voivat vaikuttaa kuormituksena mielen hyvinvointiin. Tällaisia eletyn elämän myötä tulevia, kuormittaviksi koettuja elämänmuutoksia ovat esimerkiksi työympäristön epävarmuus, lähestyvä eläköityminen tai eläkkeelle jääminen. Kuormittaa voivat myös muuttuva elämänpiiri ja muuttuvat sosiaaliset suhteet, kuten omien lasten aikuistuminen, isovanhemmuus, omien vanhempien lisääntynyt avuntarve, fyysisen vanhenemisen vaikutukset ja niihin sopeutuminen, oma tai läheisen sairastuminen sekä menetykset ja luopuminen.
Tänä päivänä myös media tuottaa tietynlaisia mielikuvia siitä, miten elämää kuuluisi elää ja sen myötä ihminen voi miettiä, että asioiden ja elämän pitäisi mennä tietyllä tavalla ja tietyssä järjestyksessä. Tällaiset sisällöt saattavat aiheuttaa ulkopuolelta tulevaa painetta pyrkiä tietynlaiseen tapaan toimia. Voi seurata ajatuksia, että on ”pakko”, ”pitää” ja ”täytyy”, jolloin elämään tulee vaatimuksen sekä suorittamisen tunnetta että henkistä kärsimystä.
Jokainen ihminen on oman historiansa ja elämäntapahtumiensa ilmentymä, ja siksi jokainen reagoi omalla tavallaan edellä mainittuihin muutoksiin. Ei ole olemassa oikeaa eikä väärää tapaa kokea asioita. Mikä tahansa mielen hyvinvointiin liittyvä huoli tai haavoittuvuus on avun ja tuen arvoinen, ja siitä kannattaa tulla juttelemaan psykologin tai muun ammattilaisen kanssa.
Keskustelukäynneillä on mahdollista käydä läpi asiakkaan omasta tarpeesta lähtevää asiaa, johon toivoo muutosta. Keskustelukäynnit voivat olla tavoitteellisia, tukea antavia sekä kannattelevaa vuorovaikutusta. Jokaisen elämä on ainutkertainen ja sen kuuluu tuntua omalta ja valitulta, sellaiselta, missä itse voi hyvin.
Ihmiset kokevat usein omien arvojensa kirkastamisen lisäävän oman elämän merkityksellisyyttä. Aika ajoin jokaisen on hyvä pysähtyä itselle tärkeiden asioiden äärelle ja pohtia, miten haluaa elää elämäänsä ja millaisia omien arvojen mukaisia valintoja voi tehdä päivittäin. Tällaisessa keskustelussa ihmisen omat voimavarat ja mielen hyvinvoinnin taidot tulevat näkyväksi ja ne vahvistuvat, kun niitä tunnistamisen myötä voi ottaa käyttöön tietoisemmin. Mielenterveys vahvistuu, kun ”minä voin”, ”minulla on mahdollisuus”, ”minä haluan” ajatukset lisääntyvät. Elämä tuntuu enemmän omalta ja merkitykselliseltä.
Premiuksessa keskustelukäyntejä tarjoavat psykologit, psykoterapeutit tai muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, joilla on kokemusta mielenterveystyöstä. Keskustelukäyntejä varten ei tarvitse olla lääkärin lähetettä tai diagnoosia, vaan kuka tahansa voi varata ajan keskustelukäynnille. Käynnit voidaan toteuttaa vastaanotolla tai etänä. Tyypillisesti niitä on 1–5 asiakkaan tilanteen ja toiveen mukaan. Tarvittaessa asiakkaan kanssa tehdään arviota jatkohoidon tarpeesta ja ohjataan tarvittaessa, minne ja miten hakeudutaan.