Akupunktio

 

Akupunktio poistaa tai vähentää kipua sekä paikallisesti että yleisesti, nostaa kipukynnystä ja rentouttaa. Akupunktio voi olla oma hoitokokonaisuutensa, mutta hyvin usein sitä käytetään yhtenä osana fysioterapiaa.

 

Akupunktiosta voi olla apua mm:

 

  • migreeniin
  • jännitysniskakipuun
  • lihaskireyksien aiheuttaman kivun ja esimerkiksi amputoidussa raajassa esiintyvän haamusäryn hoidossa
  • fibromyalgiassa, mihin nykyisin käytössä olevilla kehittyneemmilläkin särkylääkkeillä on vain vähäinen ja lyhytaikainen vaikutus.

 

Akupunktiolla on ollut positiivisia vaikutuksia myös unettomuuden sekä erilaisten riippuvuuksien hoidossa.

 

Akupunktion vaikutus perustuu siihen, että akupunktiopisteitä ärsytetään neulalla, mikä käynnistää keskushermoston kautta endorfiineihin perustuvan kehon oman kivunlievitysmekanismin. Neulottamisessa käytetään myös ns. triggeripisteitä eli kipualueella sijaitsevia kipupisteitä. Akupunktion tehoa voidaan tarvittaessa lisätä muun muassa johtamalla neuloihin sähköä, jolloin kyseessä on ns. yhdistelmähoito (PENS).

 

Akupunktio on ollut merkittävä osa kiinalaista lääketiedettä jo vuosituhansia, mutta länsimaisessa lääketieteessä se on vakiinnuttanut asemansa lähinnä kivunhoidossa vasta lähivuosina. Sen on tutkimuksissa todettu vaikuttavan muun muassa neurohormonien ja elimistön omien reflektoristen mekanismien kautta. Erityisesti sidekudosten kipu- ja jännitystiloissa, joissa lääkitys ei välttämättä helpota oireita, akupunktio on tärkeä hoitomuoto. Akupunktio-hoito on asiantuntijan suorittamana turvallista, eikä siinä tuoda kehoon vieraita kemiallisia aineita. Sivuvaikutukset ovat varsin vähäisiä ja vaarattomia.

 

Premiuksessa akupunktiota tarjoaa alan erikoiskoulutuksen saaneet fysioterapeutit Olli Lähteenmäki ja Ilkka Piiroinen.