Purentaelimistön fysioterapia

Fysioterapiasta apua purentaelimistön vaivoihin

 

Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt eli TMD-vaivat (temporomandibular disorders) ovat yleisiä, sillä ne ovat hammassäryn jälkeen tavallisin suun ja kasvojen alueen kiputila, jonka takia hakeudutaan hoitoon. TMD-vaivat voidaan luokitella lihasperäisiin, nivelperäisiin ja näiden yhdistelmiin. TMD-vaivoja esiintyy naisilla enemmän kuin miehillä, ja ne ovat yleisimpiä 35–50 vuoden iässä.

 

Tyypilliset purentaelimistön oireet

 

Tyypillisiä oireita ovat mm.

  • leukanivelten tai purentalihasten kipu
  • leukaniveläänet
  • leukojen väsyminen ja jäykkyys
  • suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt
  • päänsärky
  • kasvokipu

 

Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt voivat liittyä esimerkiksi muihin laaja-alaisiin kiputiloihin, tiettyihin yleissairauksiin, nivelten yliliikkuvuuteen, unihäiriöihin, bruksismiin tai kasvojen ja leukojen alueen tai kaularangan traumoihin. Myös psykologiset ja psykososiaaliset tekijät, kuten ahdistuneisuus, depressio-oireet ja stressi, voivat vaikuttaa purentaelimistön kivun ja toimintahäiriöiden syntyyn.

 

Miten purentaelinvaivoja voidaan hoitaa?

 

Purentaelimistön vaivoja voidaan helpottaa fysioterapian tai psykofyysisen fysioterapian avulla. Ensimmäisellä käynnillä fysioterapeutti tutkii purentaelimistön lihakset ja nivelet sekä kartoittaa elämäntilannettasi.

 

Hoito voi olla esimerkiksi purentaelimistön pehmytkudoskäsittelyä, purentalihasten rentouttamista, lämpö- tai kipuhoitoa tai nivelten mobilisointia. Vaivojen syy saattaa löytyä myös yläniskan, kaularangan, hartiarenkaan sekä rintarangan alueelta. Hoidon avulla voidaan lievittää kipua ja normalisoida purentaa sekä rentouttaa lihaksistoa ja keventää kuormitusta.

 

Psykofyysinen fysioterapian avulla voidaan hoitaa stressi-, unettomuus- ja uupumusoireita, ja siitä on hyötyä myös mm. kroonisten kiputilojen tai jännitystilojen hoidossa.

 

Vastaanotolla annettavan hoidon lisäksi terapeuttimme ohjaavat harjoitteita, joiden avulla voit edistää tavoitteiden saavuttamista kotona.

Miten hoitoon pääsee?

 

Voit hakeutua purentaelimistön fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä. Ajan voit varata verkkosivuiltamme www.premius.fi/ajanvaraus/ tai asiakaspalvelustamme, p. 010 2928 570 tai toimisto@premius.fi.

Asiantuntijamme

Tuuli Lehtimäki

fysioterapeutti, purentaelimistön fysioterapia

Topi Kulmala

fysioterapeutti, purentaelinten manuaalinen käsittely

Aki Siimekselä

fysioterapeutti, tuki- ja liikuntaelinfysioterapia, koulutettu hieroja

Osmo Reentilä

fysioterapeutti, tuki- ja liikuntaelinfysioterapia, koulutettu hieroja

Marjo Hilska

OMT-fysioterapeutti, tuki- ja liikuntaelinfysioterapia

Teemu Laaksonen

fysioterapeutti, tuki- ja liikuntaelinfysioterapia

Juuli Mielonen

fysioterapeutti, tuki- ja liikuntaelinfysioterapia, Kangasala

Marianne Virtanen

fysioterapeutti, psykofyysinen fysioterapia