Fysioterapiasta apua purentaelimistön vaivoihin

Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt eli TMD-vaivat (temporomandibular disorders) ovat yleisiä, sillä ne ovat hammassäryn jälkeen tavallisin suun ja kasvojen alueen kiputila, jonka takia hakeudutaan hoitoon.

TMD-vaivat voidaan luokitella lihasperäisiin, nivelperäisiin ja näiden yhdistelmiin. TMD-vaivoja esiintyy naisilla enemmän kuin miehillä, ja ne ovat yleisimpiä 35–50 vuoden iässä.

Tyypilliset purentaelimistön oireet

Tyypillisiä purentaelimistön oireita ovat mm.

  • leukanivelten tai purentalihasten kipu
  • leukaniveläänet
  • leukojen väsyminen ja jäykkyys
  • suun rajoittunut avautuminen ja alaleuan liikehäiriöt
  • päänsärky
  • kasvokipu

Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt voivat liittyä esimerkiksi muihin laaja-alaisiin kiputiloihin, tiettyihin yleissairauksiin, nivelten yliliikkuvuuteen, unihäiriöihin, bruksismiin tai kasvojen ja leukojen alueen tai kaularangan traumoihin. Myös psykologiset ja psykososiaaliset tekijät, kuten ahdistuneisuus, depressio-oireet ja stressi, voivat vaikuttaa purentaelimistön kivun ja toimintahäiriöiden syntyyn.

Miten purentaelinvaivoja voidaan hoitaa?

Purentaelimistön vaivoja voidaan helpottaa fysioterapian tai psykofyysisen fysioterapian avulla. Ensimmäisellä käynnillä fysioterapeutti tutkii purentaelimistön lihakset ja nivelet sekä kartoittaa asiakkaan elämäntilannetta.

Hoito voi olla esimerkiksi purentaelimistön pehmytkudoskäsittelyä, purentalihasten rentouttamista, lämpö- tai kipuhoitoa tai nivelten mobilisointia. Vaivojen syy saattaa löytyä myös yläniskan, kaularangan, hartiarenkaan sekä rintarangan alueelta. Hoidon avulla voidaan lievittää kipua ja normalisoida purentaa sekä rentouttaa lihaksistoa ja keventää kuormitusta.

Psykofyysinen fysioterapian avulla voidaan hoitaa stressi-, unettomuus- ja uupumusoireita, ja siitä on hyötyä myös mm. kroonisten kiputilojen tai jännitystilojen hoidossa.

Vastaanotolla annettavan hoidon lisäksi terapeuttimme ohjaavat harjoitteita, joiden avulla tavoitteiden saavuttamista voi edistää myös kotona.

Purentaelinfysioterapia manuaalinen käsittely

Miten purentaelimistön fysioterapiaan?

Purentaelimistön fysioterapiaan voi tulla

  • itse maksaen lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä
  • kunnan tai kaupungin myöntämällä palvelusetelillä
  • Kelan maksusitoumuksella
  • vakuutusyhtiön maksusitoumuksella.

Premius Kuntoutus on Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja.

Purentaelimistön fysioterapian hinta itsemaksavalle asiakkaalle

Ensimmäinen käynti aina 60 minuuttia.

Purentaelimistön fysioterapia 45 min71,40 €
Purentaelimistön fysioterapia 60 min89,30 €
Purentaelimistön fysioterapialausunto 45 min71,40 €

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä

Tämä palvelu on saatavilla seuraavissa toimipisteissämme