Mitä fysioterapia on ja miksi kannattaa hakeutua juuri fysioterapeutille?

20.02.2023

Selkä on kipeä. Menenkö lääkärille ja syön särkylääkettä? Vai menenkö vain hierojalle? Naapuri suositteli jotain kiropraktikkoa, auttaisikohan se? Pitäisikö kuitenkin mennä jumppaamaan tai kuntosalille? 

Edellä kuvaillun kaltainen kysymyssoppa on tuttu monille, kun selkäkipu yllättää. Tietoa on nykymaailmassa valtavasti ja sen suodattaminen ei aina ole helppoa, joten hyvien valintojen tekeminen voi olla haasteellista. Useimmiten oikea osoite on kuitenkin fysioterapeutin vastaanotto, jonne kannattaa hakeutua mahdollisimman pian vaivojen alettua, sillä näin mahdollisuus nopeaan kuntoutumiseen on parempi. 

Mitä fysioterapia on? 

Tuki- ja liikuntaelinongelmiin perehtyneet fysioterapeutit ovat ammattilaisia, joiden tehtävä on erinäisiä tekniikoita ja apuvälineitä hyödyntäen optimoida potilaan kehon toimintaa – mahdollistaa terveellinen liikkuminen ja arjen sujuminen. 

Fysioterapiaan hakeudutaan erilaisten kehon kiputilojen, esimerkiksi selkäkipujen vuoksi. Fysioterapiakäynti alkaa haastattelulla, jonka aikana fysioterapeutti luo kokonaiskuvan potilaan nykytilanteesta, esimerkiksi liikuntatottumuksista ja siitä, kauan kipu on vaivannut ja milloin ja millaisessa tilanteessa se ilmaantui. Näin ongelmaan pureutuminen on helpompaa, sillä kipu kaikkoaa juurisyytä, ei oiretta hoitamalla.  

Kun potilaan oireiden ja kipujen tausta on selkeämpi, valitsee fysioterapeutti sopivat hoitomenetelmät: manuaalinen terapia tai harjoitteet tai usein yhdistelmänä molempia.  

Näiden avulla päästään kohti asiakkaan asettamia tavoitteita ja toimintakykyistä arkea. 

Milloin ja miksi fysioterapiaan? 

Fysioterapiaan kannattaa hakeutua omatoimisesti, kun kärsii erilaisista kiputiloista tuki- ja liikuntaelimistössä, kuten esimerkiksi lihaksissa, nivelissä ja jänteissä. Fysioterapiasta on myös apua esimerkiksi raskaasta rasituksesta ja urheiluvammoista palautumiseen.  

Tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiaan erikoistuneissa yrityksissä työskentelee ammattilaisia, jotka ovat erikoistuneet erilaisten ongelmien hoitoon. Näin jokainen hoitoa tarvitseva voi valita omaan kehon haasteeseensa perehtyneen terapeutin ja varata ajan suoraan hänelle. Käynnin yhteydessä asiakas saa tietoa, mistä kehon vaivassa on pohjimmiltaan kyse, minkä lisäksi hänelle luodaan yksilöllinen hoito- ja kuntoutumissuunnitelma. Mikäli lisätutkimukselle, kuten kuvantamiselle, ilmenee tarvetta, antaa fysioterapeutin lausunto lääkärille arvokasta lisätietoa, joka nopeuttaa tilannekuvan muodostamista. Näin lisätutkimuksiin pääseminen on todennäköisempää.  

Fysioterapeutille kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti kipujen alettua, jottei vaiva pahene ja hoitaminen pitkity. 

Fysioterapian muistilista: 

Meiltä Premiuksesta löydät laajasti erilaisia palveluita tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin perehtyneiden terapeuttien toteuttamana. Meillä asioidessa voit olla varma, että terapiajaksot ovat varmasti viimeisimmän tiedon ja parhaiden käytäntöjen mukaisia, jolloin mahdollisuudet kuntoutumiseen ovat parhaat mahdolliset.  

Lähteet

Whitfill T, Haggard R, Bierner SM, Pransky G, Hassett RG, Gatchel RJ. Early intervention options for acute low back pain patients: a randomized clinical trial with one-year follow-up outcomes. J Occup Rehabil. 2010;20(2):256-263. doi:10.1007/s10926-010-9238-4

Hayden JA, Ellis J, Ogilvie R, Malmivaara A, van Tulder MW. Exercise therapy for chronic low back pain. Cochrane Database Syst Rev. 2021;9(9):CD009790. Published 2021 Sep 28. doi:10.1002/14651858.CD009790.pub2