Mitä kivunhoidon koulutus tarjoaa?

Premiuksessa järjestetään tänä keväänä suosittu Kivunhoidon koulutus kuntoutusalalla työskenteleville. Lähdin kollegana selvittämään, mitä tämä koulutus tarjoaa kipuasiakkaiden parissa työskenteleville ammattilaisille.

Jokainen meistä sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä kohtaa kipukuntoutujia, sillä kroonisesta kivusta kärsii Suomessa päivittäin 14 % väestöstä. Kipukuntoutus puhuttaa ammattilaisia vuodesta toiseen ja viime vuosina myös lääkäreiden ja asiakkaiden kiinnostus lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja kohtaan on kasvanut.

Monet ammattilaiset haluavat vahvistaa kipukuntoutuksen osaamistaan, ja Premiuksen Kivunhoidon koulutus vastaa juuri tähän tarpeeseen. Koulutuksen lähtökohtina ovat kokeneiden kouluttajien vahva käytännön osaaminen ja tutkimusnäyttö. Lähdin tapaamaan kouluttajia tutustuakseni syvemmin koulutuksen sisältöön.

Tapasin ensin Outi Paldaniuksen, joka toimii psykofyysisenä fysioterapeuttina kipukuntoutujien parissa. Outin tapa puhua kivusta on käytännöllinen ja rauhoittava. Hän painottaa kipupotilaan kuntoutuksessa asiakkaan kokonaisvaltaisen kohtaamisen merkitystä ja ihmisen näkemistä kivun takaa. Tapaansa työskennellä kivun parissa Outi kiteyttää: ”Kipua voi hoitaa puhumatta kivusta”.

Seuraavana päivänä tapasin OMT-fysioterapeutti Marjo Hilskan. Marjolla on vuosien kokemus kliinisestä työstä ja kouluttamisesta. Marjo puhuu kivusta uusimman teoriatiedon kautta soveltaen teoriaa konkreettisesti ja vahvasti arkeen.  Hän jakaa välineitä kliinisen päättelyn tueksi, käytännön keinoja kivunhoitoon ja keinoja kipuasiakkaan kohtaamiseen. Marjon innostus kipukuntoutukseen on mukaansatempaavaa ja 10 minuutin kahvitaukotapaamisemme pyörähtää puolituntiseksi. Kipukuntoutuksessa Marjoa ohjaa Tapio Ojalan väitöskirjastakin tuttu ajatus: ”kipu ≠kärsimys ja krooninen kipu ≠tuska”.

Koulutuspäivän päättää OMT-fysioterapeutti Ilkka Piiroinen, joka aloittaa keskustelumme kertomalla kivun mittaamisen olevan uskottua haastavampaa ja moninäkökulmaisempaa. Ilkka kannustaa pohtimaan myös mittaamisen merkitystä: ”Mitataanko kipua, kivun aiheuttaman haitan astetta, toimintakykyä vai jotain aivan muuta.

Ilkan perehtyneisyys kivun mittaamiseen on vankkaa. Hän avaa mittaamisen merkitystä, välineitä ja näkökulmia mittaamiseen hyvin konkreettisella tasolla. Ilkan tapa kouluttaa on keskusteleva ja hänestä välittyy syvän osaamisen lisäksi uskallus tarkastella mittaamisen heikkouksia. ”Mittaaminen ei ole niin helppoa”, kiteyttää Ilkka hymy huulillaan.

Tavatessani kouluttajia inspiroidun heidän innostuksestaan kipukuntoutusta kohtaan ja taidostaan soveltaa teoriaa arkeen. Tapaamiset kouluttajien kanssa antoivat minulle selkeyttä kipuasiakkaiden parissa työskentelyyn ja useita uusia välineitä käytännön työhön. Puhumattakaan työn ilosta, joka tarttui yhteisissä kahvihetkissämme.

Ensimmäisen koulutuksen jälkeinen palaute on ollut erittäin kiitollista ja kannustavaa ja Premius toteuttaakin seuraavan Kivunhoidon koulutuksen 16.3.2018 klo 9-15. Ilmoittautuminen kevään koulutukseen on nyt käynnissä!

 

Talvisin terveisin,

Jenni Aittokallio
psykofyysinen fysioterapeutti

 

Premiuksen kuntoutuksen arkea ja tärkeitä tapahtumia voit seurata Instagramista @premiusoy ja Facebookista Premius Oy